Новини

Цветница

09.04.17

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741285dfbc1f88d5761a318b72ab2368589_xs.jpg

На днешния ден православните християни отбелязват един от най-красивите пролетни празници - Цветница - деня, в който Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.

По традиция, празникът винаги е в деня след Лазаровден. Според евангелските текстове, Иисус Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден той е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

 

По време на църковната служба християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, с които символично посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Поради тази причина на някои места празникът е познат и като Връбница.

 

Традиционно сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, чиято цел е да предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката. Всяка носи свое венче или цвете, както и омесения предварително обреден хляб (кукла).  Изпълнява се обичая "кумичане". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.


 
Снимка -  http://www.pravoslavieto.com

всички новини