Новини

Рекорден брой участници и гости се очакват на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2017"

23.01.17

5851_surva1_xs.jpg

Днес Галерия "Средец" на Министерството на културата бе домакин на една по-нестандартна пресконференция, която се  проведе с участието на истински кукери по повод предстоящото 26-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2017. Група от 15 сурвакари от с. Мещица, Община Перник, най-младият участник в която бе едва на 3 години, огласи и бул. „Ал. Стамболийски”, като зарадва и минувачите.

В пресконференцията в Галерия “Средец“ взеха участие    заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, заместник-кметът Севделина Ковачева, представители на Регионалния исторически музей и на Отдел “Култура“ от Община Перник и др.

XXVI Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“ 2017 ще се проведе на 27, 28 и 29 януари в Европейската столица на маскарадните игри - Перник. Събитието се очаква да бъде и най- мащабното от всички издания досега с близо 7000 участници. Освен от Перник и страната във фестивала, който традиционно се провежда с подкрепата на Министерството на културата, са поканени да се включат и 16 групи от чужбина – в това число от Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Албания и др.

Традиционният пернишки обичай „Сурва”, който е в основата на фестивала, вече е и част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова поздрави от името на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов организаторите и участниците в предстоящия 26-ти Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“ 2017 и изрази убеждението си, че той ще бъде още по-успешен и още по-посетен в сравнение с миналогодишното му издание. „Това е една прекрасна традиция, един прекрасен обичай и ние в Министерството на културата с цялото си сърце и душа сме подкрепяли и ще подкрепяме този празник”, отбеляза на пресконференцията заместник-министър доц. д-р Бони Петрунова.

Кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска подчерта, че в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2017 Европейската столица на маскарадните игри вече е в пълна готовност за посрещането на всички участници, както и на многобройните гости. Тя припомни, че миналата година „Сурва” е била посетена от над 250 000 зрители, но сега в Перник в дните на фестивала очакват още повече ентусиазирани гости от страната и чужбина.  

26-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2017 ще се проведе под патронажа на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.

Международният фестивал "Сурва" e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. "Сурва" е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни.

Програмата, какво и повече информация за Фестивала, можете да намерите ТУК .

 
 Пресконференцията, проведена на 23.10.2017 г. в Зала "Средец" на Министерството на културата, можете да видите ТУК

 

 
Източник - www.mc.government.bg

всички новини