Кукерландия -2017

12.02.17

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира десетки хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище.

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвният живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с присъствието на много чуждестранни групи.

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2016“ участваха общо 72 групи.

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитие пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.
     

   
През 2017 г. Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в дните от 23 до 26 февруари.

 


Повече информация можете да получите ТУК

 25 февруари (събота):

Кукерско хоро
9.30 – 10.00
Градски парк – Ямбол, Първа сцена

ПАРАДЪТ НА МАСКИРАНИТЕ
Състезателно дефиле „Кукерландия” 2017 – І част – основно събитие на фестивала
10.00 – 16.30, Градски парк, Първа сцена
Представяне на чуждестранните участници (извън конкурсната програма)
12.00 – 13.00

Празник без край
Втора сцена за изява на групите
10.30 – 17.00, Градски парк, Втора сцена

МЕЖДУНАРОДЕН ФОТОКОНКУРС И ФОТО ИЗЛОЖБА „КУКЕРЛАНДИЯ”
Награждаване на победителите от фото-конкурса
13.00, Художествена галерия „Жорж Папазов”

Изложба Кольо Инджов - живопис
13.00, Художествена галерия „Жорж Папазов”


Кукеровден в село Кабиле
Пресъздаване традициите на кукерските игри от населените места в община „Тунджа”
15.30 – 19.00, с. Кабиле

Празник без граници
Концерт на гостуващите чуждестранни групи 
17.00, Градски парк, Първа сцена