2009 г. - Нестинарството - послание от миналото: Панагирът на Св.Св. Константин и Елена в с.Българи

Елемент, вписан през 2009 г. (4.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството

Нестинарството е обреден обичай, свързан с танцуване върху жар, който се корени в дълбоката древност. То било широко разпространено в региона на Странджа планина, но днес се практикува в село Българи. Ритуалът се изпълнява на 21 май, деня на Св. Св. Константин и Елена, но подготовката за него започва още от началото на месеца. Ритуалът се провежда за осигуряване на благополучието и богатството на селото. Той започва рано сутринта на самия празник с тържествено шествие за пренасяне на иконата на двамата светци Св. Св. Константин и Елена, украсена и окичена с цветя и стари монети, до близкия извор край селото. Там се освещават с вода, колят “курбан” (приношение), ядат, пият и танцуват хоро. На присъстващите се раздавали светена вода и свещи за добро здраве. След това се завръщат в селото на централния площад. Вечерта празникът продължава със запалване на огън като се оставя да се разгори, докато обиколят всички къщи от селото, носейки иконата и съпровождани от гайди и тъпани. След това се разрива жарта в кръг. Ритуалът завършва с танц върху жарава, израз на почит към светците. Хората мълчаливо образуват кръг около горящите въглени, водени от биенето на свещения тъпан, а духовните и физически водачи – Нестинарите, изразители на  волята на светците,  навлизат в кръга и тъпчат жаравата.

Празникът представлява интерес за хиляди посетители всяка година, включително през последните години и селото се посещава и от много гърци, които  се присъединят към ритуала.