Национална листа

Представителният списък с елементи на нематериалното културно наследство в България се изготвя от 2008 г. и се извършва въз основа на Национална кампания „Живи човешки съкровища”, която се провежда на всеки две години и която има вече 4 проведени издания (2008, 2010, 2012, 2014, 2016  г.).  Опираща се на Регистъра на нематериално културно наследство в България, селекцията за Представителния списък протича на два етапа – регионален и национален. Регионалният включва преглед на номинации с елементи на нематериалното културно наследство, постъпили във всяка от 28-те области на страната и излъчване на една областна кандидатура за участие на национално ниво. Провеждането на регионалните селекции се извършва с широко участие на общностите и носителите на нематериално културно наследство в съответните области. От достигналите до втория етап кандидатури се излъчват пет, които се вписват в Националната представителна листа за съответната година. Това позволява периодичното допълване и актуализиране на Националната представителна листа, и същевременно свидетелства за активното участие на общностите и носителите в практики по съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство в страната.

Методика и указания

В настоящия раздел можете да се запознаете с действащата към момента методика и указания, двързани с попълването на Националната листа. Същите са разработени от екип от учени към ИЕФЕМ при БАН   800x600 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

2008 година

ЕЛЕМЕНТИ, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” - 2008 година     1. Сфера на НКН – „Традиционни обреди и празници” Име на проекта – „Нестинарството – българска магия с огнена жарава” (за с.Българи, община Царево) Институция – Регионален исторически музей – гр.Бургас Носител –

2010 година

ЕЛЕМЕНТИ, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” - 2010 година     1. Сфера на НКН – „Традиционно разказване” Име на проекта - „Чуйте и ще знаете” Институция – Народно читалище „Миньор – 2005”, гр.Перник, община Перник, област Перник Индивидуален носител – разказвачка (Лидия Евтимова

2012 година

ЕЛЕМЕНТИ, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” - 2012 година   1. Сфера на НКН – „Традиционно пеене и свирене” Име на проекта – „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици” Институция – Народно читалище „Просвета – 1927”, с.Добърско, община Разлог, област Благоевград

2014 година

ЕЛЕМЕНТИ, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” - 2014 година   1. Сфера на НКН - „Традиционни обреди и празници“ Име на проекта – „Лазаруване в село Старо село - от векове на векове” Институция – НЧ „Възраждане-1940”, с. Старо село, общ. Тутракан, обл. Силистра Носител – Ансамбъл за

2016 година

ЕЛЕМЕНТИ, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” - 2016 година Сфера на НКН: Традиционни празници и обреди Кандидатура: „Еркечкото лазаруване: живата традиция” Институция     излъчила кандидатурата: НЧ „Просвета – 1906”, с. Козичино, общ. Поморие Групов носител: Група за автентичен фолклор