2008 г. - Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука

Елемент, вписан през 2008 година (3.COM) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството (първоначално обявен през 2005 г.).

bistrishki babi

Песните се характеризират с архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука, България. Изпълняват от група възрастни жени, известни като „Бистришките баби” с настоящ ръководител Дина Колева.

При Шопското полифонично пеене един или два гласа оформят извивките, докато другите певци поддържат монотонно пеене, което се удвоява или преминава в триглас, така придружавайки водещите певци. Танцьорите, облечени в традиционни костюми са се хванали един за друг през кръста или за колана и танцуват в кръг, стъпват леко и в посока обратна на часовниковата стрелка.

Въпреки че социалната функция на полифоничното пеене се е променила през 20 век като в днешно време представянето му е предимно на сцена, „Бистришките баби” са разглеждани като важен компонент от културния живот на региона, насърчаващ традиционното изразяване сред по-младото поколение. „Бистришките баби”  са сред малкото останали представители на традиционната полифония и село Бистрица е едно от последните места в България, където тази културна изява е била поддържана в продължение на векове.