Български вписвания

Република България има следните вписвания:

- Представителен списък на елементите на нематериалното културно наследство

• 2015 г. – Народният празник „Сурва“/ „Сурова“
  • 2014 г. – Традицията на производство на Чипровски килими
  • 2009 г. – „Нестинарството — послание от миналото: Панагирът на Св. Св. Константин и Елена в с. Българи“
  • 2008 г. – Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука
  • 2017 г. - Мартеницата - мултинационална кандидатура, съвместно с Румъния, Република Молдова и Бивша югославска република Македония

- Регистър на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство

• 2016 г. - Съборът за народно творчество в Копривщица: система от практики по представяне и предаване на наследството
  • 2017 г. - Народното читалище - практически опит в опазването и съхраняването на нематериалното културно наследство

1 | 2 назад

Представителен списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството

Република България има вписани 4 елемента в Представителния списък на ЮНЕСКО. Това са: 2015 г. – Народният празник „Сурва“/ „Сурова“ 2014 г. – Традицията на производство на Чипровски килими 2009 г. – „Нестинарството — послание от миналото: Панагирът на Св. Св. Константин и Елена в с. Българи“ 2008 г. – Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука

2015 г. - Народният празник „Сурва“/ „Сурова“

Елемент, вписан през 2015 ( 10.COM ) в Представителната листа на нематериалното културно наследство   © 2013 Министерство на културата на Република България Народният празник Сурва/Сурова се провежда ежегодно на 13 и 14 януари, за да се отпразнува Новата Година според стария календар. В основата на празнуването е популярният маскараден ритуал, който се провежда в селата от Пернишкия регион. През

2014 г . - Традицията на производство на Чипровски килими България

Елемент, вписан през 2014 г. ( 9.COM ) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството © Министерство на културата на Република България   Килимите са вълнени, ръчно изработени от жени от гр. Чипровци, намиращ се в Северозападна България. Почти всяко домакинство в града има вертикален стан, който се използва от жените за изработване на двулицеви килими. По време на

2009 г. - Нестинарството - послание от миналото: Панагирът на Св.Св. Константин и Елена в с.Българи

Елемент, вписан през 2009 г. ( 4.COM ) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството © 2008 Министерство на културата на Република България   Нестинарството е обреден обичай, свързан с танцуване върху жар, който се корени в дълбоката древност. То било широко разпространено в региона на Странджа планина, но днес се практикува в село Българи. Ритуалът се изпълнява на

2008 г. - Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука

Елемент, вписан през 2008 година ( 3.COM ) в Представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството (първоначално обявен през 2005 г.).     Песните се характеризират с архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука, България. Изпълняват от група възрастни жени, известни като „Бистришките баби” с настоящ ръководител Дина Колева. При Шопското полифонично пеене един

1 | 2 назад