Национален фолклорен събор "Рожен"

НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „РОЖЕН”

По отколешна традиция, през август, българи от всички краища на Родината се стичат под Рожен на събор, където певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени. Там, на обвеяните с родопски легенди Роженски ливади, си дават среща поколенията. Тук от векове грее пламъкът на българщината. Чувства се истинския дух на родопчани.

С течение на времето Рожен се превръща в най-голямата сцена на родопската песен. Тук изгрява звездата на всички големи родопски изпълнители – Георги Чилингиров, Бойка Присадова, Надежда Хвойнева, Христина Лютова, Румен Родопски, Веселин Джигов, Младен Койнаров. От Рожен излита и песента "Излел е Дельо хайдутин", в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция "Вояджър", наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт, в търсене на чужди цивилизации в Космоса.”